Mesés Kairouan, a 300 mecset városa

Kairouan forró, macskaköves utcácskáin megállt az idő. A déli forró napsütésben mindenki igyekszik árnyék alá húzódni. A medina sikátoraiban portékáikat kínáló árusok már lesben állnak a tűző napon poroszkáló turistákra.

Gotthard Therme Hotel & Conference 64 380 Ft / 2 fő / 2 éj

Pihenés Szentgotthárdon félpanzióval és KORLÁTLAN FÜRDŐBELÉPŐVEL
1 2 3 4


Tokaj

Tokaj észak-magyarországi város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolctól 54 km-re fekszik, a híres Tokaj-hegyaljai borvidéken, két folyó, a Tisza és a Bodrog találkozásánál. A 4500 főt számláló kisváros fejlődésében nemcsak a bortermelésben és borforgalmazásban játszott szerepe, hanem közlekedési csomóponti fekvése is közrejátszott.


Tokaj az egyik legbájosabb, legszebb természeti adottságú, nagy történelmi múlttal rendelkező kis város Északkelet- Magyarországon. Báját, romantikáját, idegenforgalmát csak öregbíti a patinás környezet, a múltról mesélő házak, az évszázados borpincék, a város közepén egybeömlő folyók, a karcsú hidak.

LÁTNIVALÓK, LÁTÁVNYOSSÁGOK


align=left A településre kétfajta stílusjegy jellemző: A Tisza- Bodrog egyesülésétől északra jellegzetesen városias. Itt romantikus, macskaköves utcácskákat látunk, hegyhez tapadt házsorokkal, míg az összefolyástól délre zöldövezetes, szellős kertes házak sora a jellemző.

Tartson velünk egy történelmi sétára Tokaj látnivalókban gazdag utcáin a város híres vagy érdekes nevezetességei között és hagyja magát elcsábítani Tokaj egyedülálló vonzereje által!ű

align=right A város főutcája számos apró bolthelységet őriz, emlékeztetve Tokaj késő feudális kori, kereskedelmi szerepére. Szinte átmenet nélkül érkezünk a város főterére. Mely számos látnivalót tartogat.

A város főterén áll ma Szent István király szobra. E teret díszíti, az un. Bacchusz-kút is a Hétszőlő Rt. épülete előterében. A Hétszőlő Rt. tulajdonában van a tér déli sarkán elhelyezkedő, un. Rákóczi pince, ahol a helyi hagyomány szerint zajlott a Szapolyai Jánost királlyá kikiáltó országgyűlés (1527.)

align=left A tokaji Borospincékben megkóstolhatjuk a tájegység jellegzetes borait mégpedig az aszút, az eszenciát, a szamorodnit, de a jellegzetes eljárásokat is megfigyelhetjük.

A 18. század fordulóján épített taktabáji templomot 1867-ben újították fel. Különlegessége a - református templomokban teljesen szokatlan - gazdag ornamentális rokokó festés, amely az egész templombelsőt beborítja.

align=right A faluban található a Patay család kastélya, melyet Tornyos Tamás kassai mesterrel építtetett Patay Sámuel. A Degenfeld – kastélyt felújítása után kastélyszálóként nyitottak meg 1996-ban. A Terézia kert lett a szőlő birtok középpontja, ebben helyezkedik el a kastélyszálló.

Az Andrássy Kúra kétszintes, 42 szobával és egy apartmannal rendelkező épület az Andrássy Pincészet épületével egybeépülve Tarcal központjában főútvonal mellett található.

KULTÚRA


align=left A Tokaji Múzeum műemléki védelem alatt álló, egykori szépségében megőrzött épülete, a Tokaj főterén álló polgárházak egyike. Az impozáns épület 1985 óta ad helyet múzeumként állandó, illetve időszakos kiállításoknak. A lakóház kívül-belül gazdagon díszített. Az állandó kiállítások talán legértékesebb egysége az ún. Béres Béla egyházművészeti gyűjtemény.

Ne hagyják ki az új létesítmények felkeresését sem: tekintsék meg a Kulturális és Konferencia Központot (egykori zsinagóga) és a Paulay Ede Színházat is. A világörökség részeként elismert város legfrissebb nevezetessége két létesítmény együtteséből, az egykori zsinagóga gyönyörűen felújított épületéből, valamint a Paulay Ede Színházból áll.

align=right Az impozáns megjelenésű Kulturális és Konferencia Központ épülete több száz fős rendezvények lebonyolítására is alkalmas. Felszereltségéhez a komplett hangrendszeren kívül, projektor és plazma-televízió is tartozik. A földszinti nagyterem 200 fős tanácskozások illetve kulturális rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

A 300 fő befogadására alkalmas Paulay Ede Színház nem csupán külső jegyei, hanem minőségi, és a mai kor technikai szintjén felszerelt belső terei miatt is kiválóan alkalmas arra, hogy otthont adjon a város rangjához méltó kulturális eseményeknek.

align=left Tokaji Manufaktúra Kiállítóterem és Alkotóház a történelmi borvidék hangulatát tükröző míves kézműves alkotások, reprezentatív egyedi ajándéktárgyak bemutatóterme. A Tokaji Galéria Kézimunka és Gobelin Szalon a különleges kézimunkák bemutatóterme. Hímzett és szövött kárpitok, gobelinek, kézimunkák történelmi textíliák mintáival, textilfestés, patchwork, vertcsipke egyaránt megtalálható itt.

GASZTRONÓMIA, BORKULTÚRA


align=right Tokaj-Hegyalja Magyarország legelső borvidéke és egyik legszebb vidéke. Sajátos háromszög alakú fekvése, a Tokaj-Abaújszántó-Sátoraljaújhely közötti szelíd lankákkal, enyhén emelkedő hegyoldalakkal, a Bodrog folyóval tarkított tája minden évszakban különös varázzsal fogadja az idelátogatót.

A híres történelmi borvidék Magyarország északkeleti részében, a Zempléni-hegység déli területein helyezkedik el. Ezen a varázslatos tájon a szerencsés környezeti tényezők és a szorgalmas szőlőművelők, borászok apáról fiúra szálló, titkokat őrző szakértelme eredményeként születik a "Borok királya, a királyok bora", a Tokaji.

align=left A Zemplén-hegység déli lejtőin elhelyezkedő szőlődűlők jó fekvése, a vulkáni eredetű talajszerkezet, az őszi napsugarak, a közeli Bodrog folyóról felszálló pára kedvező hatásainak összessége a tokaji bor minőségének és különlegességének egyik titka.

A tokaji aszú vagy röviden aszú a Tokaj-hegyaljai borvidéken előállított aszúbor, vagyis aszúsodott és normál szőlő felhasználásával készített desszertbor, borkülönlegesség. A tokaji borok közül a leghíresebb. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelésére és az ezt követő különleges borkészítési eljárás.

align=right Az aszút nemespenésszel borított falú, sokszor több száz méteres pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelik.

8-10 éves korában éri el palackképességét. A legjobb minőségű tokaji aszút Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád és Tállya községek környékén készítik.

ÁLLANDÓ RENDEZVÉNYEK, PROGRAMOK


align=left

 • Tokaji Borok Fesztiválja (május)


 • Zempléni Fesztivál (augusztus)


 • Tokaji Ősz (szeptember)


 • Tokaj- Hegyaljai Szüreti Napok (október)


 • VÁROSTÖRTÉNET


  align=right Tokaj történelme összeforrott a nemzet történelmével. A város első írásos említése 1067-ben keletkezett. Tokaj vára pedig feltehetően a XII. században épült. A vár századokig vigyázta Felső- Magyarország egyik legfontosabb tiszai átkelőhelyét a tokaji révet. A vár sajnos végleg eltűnt a történelem viharaiban, ma már nem látható.

  A vár és a város sorsa szorosan összeforrott, mégis Tokaj igazi rangját világhíres termékének, az aszú bornak köszönhette. A Tokaji Aszú egyik legkiválóbb méltatója XIV. Lajos, a francia "napkirály" volt. Állítólag tőle származik az a mondás, hogy "a Tokaji Aszú a borok királya, a királyok bora."

  align=left A város és környéke 1646-ban királyi adományként a Rákóczi család tulajdonába került. Mikor azonban a II. Rákóczi Ferenc vezette harc elveszett (1711), a király birtokait elkobozta (1715). A harcok után kamarai várossá lett Tokaj.
  A király számos kiváltsággal ruházta fel a várost. Innen eredeztethető büszkén viselt címe: "Kiváltságos Tisza-Tokaj város."

  A kiegyezés utáni békés évtizedekben Tokaj fejlődött, polgárosodott, a két világháború azonban ezt félbeszakította. 1944-ben először a németek, majd az oroszok foglalták el Tokajt.

  align=right A II. világháború után Tokaj csak lassan fejlődött, még a borkereskedelemben betöltött központi szerepét is egyre inkább Sátoraljaújhely vette át. 1952. február 1-jén elveszítette járási székhely szerepét. Városi rangját csak 1986-ban kapta vissza. Ekkortól újra dinamikus fejlődésnek indult. Tokaj bájos történelmi városként a turistákat is vonzza. A borvidék a Világörökség része.

  Települések Tokaj közvetlen közelében

  Települések Tokaj környékén